FALLSTUDIE

Från norrsken till Silicon Valley – Gillian trampar upp en stig åt andra.

Som vd på Soliant Consulting vill Gillian Gentry få kvinnor att lyssna noga. ”Det finns en plats för dig i teknikbranschen. Om du är problemlösare och tänker kritiskt finns det en teknikkarriär för dig. Du kommer att mötas av en stöttande community med både kvinnor och män. Du kan ha både familj och karriär och förverkliga dig själv. Jag är ett levande bevis på det!”

Så långt från tekniken som man kan komma.

Gillian föddes i en timmerstuga utan el eller rinnande vatten och växte sedan upp i Utqiaġvik (tidigare Barrow) i Alaska – en kall och avlägsen del av USA. Dit tog man sig bara med flyg, det gick inga vägar in eller ut, och hon kände sig isolerad och bortkopplad från resten av världen. Teknik fanns inte på hennes radar överhuvudtaget.

”Begränsningarna med att växa upp så avsides börjar med miljön: Vi använde oss inte av teknik till vardags. Teknik som karriär var inte något som vi ungar pratade om. Jag ville mer, men jag visste inte ens vad mer var”, berättar Gillian.

Med en mamma som blev mentor och en utbildning med högsta betyg.

”När jag var liten var det ingen i min familj som hade gått på college, men jag visste redan från början att utbildning var min väg ut. Min mamma förstod värdet av att läsa och uppmuntrade oss barn med böcker redan när vi var mycket små. Hon var min första riktiga mentor”, fortsätter Gillian.

Hon visste inte var hon skulle läsa eller hur hon skulle betala för det, så första steget blev hennes lokala college och sedan gick hon vidare till Stanford University. Gillian förklarar: ”Mitt mål var att betala för college helt själv och få högsta betyg i allt. Det gjorde jag, och den resan är jag stolt över. Vi var fem barn och alla mina syskon har gjort karriär – tre av oss är företagsledare, en är kock och en jobbar inom finansiella tjänster – med vår arbetsmoral och beslutsamhet som grund.”

Större möjligheter med low code.

Gillian halkade in på teknik genom användarvänligheten hos Claris FileMaker, först som dataanalytiker och senare som superanvändare. Hon menar att low code hjälper kvinnor att komma in i teknikbranschen, i och med att ingångskraven sänks när man inte behöver en examen i datavetenskap eller veta hur man skriver långa rader med kod.

”Med low code kan du nå stora framgångar om du vet hur man löser problem. FileMaker gör grovjobbet med att bygga ramverket, sedan kan kvinnor bygga vidare utifrån de egenskaper så många av oss har naturligt, som en stark organisationsförmåga, kritiskt tänkande och effektiv kommunikationsförmåga”, säger hon.

Mångfald, delaktighet och balans mellan arbete och privatliv.

Gillian förstår utmaningarna med att kombinera familj och karriär, men hon hoppas att kvinnor kan hitta balansen mellan arbete och privatliv med en karriär som centreras kring low code-teknik.

”Flexibiliteten i min roll gör att jag kan vara närvarande och effektiv i alla aspekter av mitt liv – på jobbet och i familjen. Jag är omgiven av så många fantastiska kvinnor på Soliant som lever efter mottot att hjälpa andra kvinnor uppåt, och vår it-direktör Steve Lane odlar en kultur som gynnar mångfald, delaktighet och uppmuntran för kvinnor med familj”, fortsätter Gillian.

En community som ställer upp.

Ett sätt att få in fler kvinnor i branschen tror Gillian är att prata om teknik som en karriärmöjlighet och att uppmuntra kvinnor att välja utbildningar med tydliga karriärvägar, med hjälp av kvinnliga mentorer.

”Jag vill få ut budskapet till alla – till mitt forna jag för tjugo år sedan – att det finns en plats och en community för er här och en teknikkarriär är en möjlighet. Om någon kvinna läser det här: Det finns en community här för dig. Bli en av oss”, tillägger Gillian.

Utforska Women Innovating Together – FileMaker (WITfm) om du vill veta mer om en växande Claris-community och resurser för kvinnor som jobbar med FileMaker, inklusive möjligheter till nätverkande och mentorskap.